Power place

The AUFBERG is situated on a sunny slope at 1,110 metres above sea level with a view of the Kitzsteinhorn. In the air thoughts of peace and serenity, spiced with the scent of the coniferous forests.

Location

On the southern slope of the adjacent Schmittenhöhe, the AUFBERG is situated in a sheltered sunny location, directly opposite the impressive massifs of the Hohe Tauern. Hikers start directly in front of the door and winter sports enthusiasts are in the middle of the skiing areas of Zell am See, Kitzsteinhorn and Saalbach Hinterglemm. In summer, the Grossglockner High Alpine Road invites you to a wonderful round trip.

Andrea und Berta

Two nests on the hillside bathed by the sun, with a dreamlike view and furnished in luxurious simplicity. The host family fulfils its role perfectly and at the same time with restraint. You are greeted warmly and even provided with regional delicacies if necessary. Then you are allowed to retreat and would prefer never to leave your holiday home again – even if it would be a pity given the magnificent surroundings.

Architecture

The architecture of Munich architect Prof. Andreas Meck, which has won several awards, impresses with its clear lines and generosity. In the architect’s words, the design reads as follows:

AUFBERG 1113

A little cottage on a mountain.
A steep slope.
Spaces for sunny individuals.
The southerly view directs ones eye towards glacier, and in two valleys.
No ornament.
A wall made of reinforced concrete lines the path into the house.
The walls mime the high contours.
A base developed to support a wooden construction.
Lightly and cantilevered into the sun.
The chimney forms the center of the house.
Two apartments:
The one withdrawn, the view framed like a picture on the wall, a patio and niche lined with grey lolden. The other one extroverted, open, with a panoramic view from east to west, the terrace free floating in airy height.
1113 metres above sea level.

AUFBERG 1110

Unexpected was the assignment for a second little house on the mountain.
Related with the firstling but yet remaining independent.
Both are creating a common place on the mountain.
The building is simple and self-evident.
Like sculpted out oft the hillside.
The roof follows the steep slope.
Built completely out of wood it is economical, sustainable and atmospherical warm. The natural larch formwork oft the facades will grow old gracefully. At the inside it is a miracle of space: different ceiling heights, galleries, two apartments. The windows are framing the view. Larchwood dominates the room, lodge feeling and an open fireplace: love and security.

www.meck-architekten.de

Scroll to Top